Direktlänk till inlägg 9 april 2012

Hur man ser att någon ljuger...

Av Josefine - 9 april 2012 16:50

Ibland kan det passa jättebra att kunna se om någon ljuger. Därför vill jag dela med mig av några tips :)


Lita på magkänslan

För att kunna fungera som en mänsklig lögndetektor bör du öppna alla dina sinnen i dialogen med den du misstänker ljuger. Den mänskliga intuitionen och magkänslan är en viktig faktor, vanlig logik och slutledningsförmåga en annan.


Personen blir naturligt stressad
När vi ljuger medvetet skapas en naturlig stress, det visar sig vanligtvis med spända muskler i ansiktet, rakare hållning eller en ihållande ögonkontakt.


Minspråket
Minspråket är en viktig del att analysera, rösten kan hävda en sak, medan kroppen uttrycket något helt annat. Om bästa vännen rynkar på näsan samtidigt som hon berömmer dina nya kläder är det något som antagligen inte stämmer till exempel. Eller om din sambo rycker på båda axlarna samtidigt som han säger att han inte varit otrogen.


Kroppsspråket
En annan vanlig gest hos lögnare är att hålla eller föra handen mot munnen eller att rätta till glasögonen, allt för att dra uppmärksamheten från det personen egentligen säger. Att vira vristen kring stolsbenet är ett annat kännetecken.


Röstläget förändras
Även röstläget förändras när någon ljuger. Blir språket mer noggrant och ordentligt än vanligt, rösten ljusare eller högre kan det ligga en hund begraven.


Personen använder inte ordet "jag" mycket.
När något är självupplevt så brukar man berätta det ur sin egen synvinkel men om man ljuger så kan det bli mer generellt t.ex "det var mycket folk där" istället för "jag träffade på många där".


Kroppsspråket minskar.
När man berättar om något man själv har varit med om så lever man sig in i berättelsen, man vill att den som man berättar det för ska "känna" samma sak som man kände och verkligen förstå hur det var. Men om man inte upplevde det själv så finns inte "känslorna" som man får av upplevelsen där och därför minskar känslouttrycken och kroppsspråket.


Man tvekar mindre.
Ofta så är lögner inövade (kanske bara "i huvudet") för att man måste gå igenom historien. Kolla så att den håller osv. Men om man har upplevt något själv så behöver man inte gå igenom historien, man brukar minnas det mesta. Men man har kanske inget färdigt "manus" så det kan bli en hel del "öh" och ”eh" emellanåt om man inte ljuger. Det kan bli hopp i historien fram och tillbaka när man kommer på något man ville berätta, men som man glömde (också tecken på att man talar sanning). Men om man ljuger så tänker man ofta också att man inte vill verka tveksam, utan man vill verka säker på sin sak (och alltså verka mer som om man talar sanning).


Mindre ögonkontakt.
Detta har nog de flesta hört förut, att man har svårt att se någon i ögonen när man ljuger och det stämmer. Oftast så tittar man lite åt sidan eller inte rakt in i personens ögon.



Det går förstås att träna på dessa saker och bli en duktigare lögnare... men oftast är det faktiskt enklare att hålla sig till sanningen!


Jag kan rekommendera en superbok, http://www.bokia.se/konsten-att-lasa-tan...arker-nagot-4303659, helt klart med på min önskelista!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Josefine - 17 december 2012 18:43

Kod för att importera min blogg till Nattstad: 4428101744

Av Josefine - 14 april 2012 17:48


Vår väntan är äntligen över! Pottermore är öppen! Nu ska jag direkt signa up och testa! :D   ...

Av Josefine - 12 april 2012 18:12

Så här skriver pottermore insider om uppdateringen idag, 12 april.   Vi får hoppas att sidan öppas snart, kanske redan imorgon? :)  ...

Av Josefine - 12 april 2012 18:02


Nu har pottermore ändrat sidan. Den är nu helt lila, videorna finns inte kvar. Det enda som nu finns på sidan är en text som informerar om att pottermore nu uppdateras, vvilket jag ser som ett gott tecken! Snart borde den vara tillgänglig. Pottermore...

Av Josefine - 10 april 2012 14:07

På den nyskapade sidan ska man tydligen få läsa material ingen tidigare läst, material om hela Harry Potter-familjen. Jag ser otroligt mycket fram mot det! Man kan få läsa mer om familjen Dursley, bli indelad i elevhem, tävla för sina elevhem genom a...

Presentation


Hejsan svejsan! Jag är en 17 årig brud som nu för första gången testar att skapa en blogg. Tänker använda den till att skriva lite random grejer, hoppas ni finner den lyckad och fortsätter besöka den! :)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill du läsa mer av här på bloggen? :)
 Antik historia!
 Resmål!
 Josefines liv!
 Svenskatips!
 Engelskatips!
 Noveller!
 Boktips!
 Retoriktips!
 Dikter!
 Mode och smink!
 Mat och bakning!
 Psykologi!
 Kärlek och relationer!
 Djur!
 Roliga historier!
 Filosofi!
 Bok-/filmrecensioner!
 Musik!
 Film-/serietips!
 Inget av alternativen...

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards