Senaste inläggen

Av Josefine - 9 april 2012 20:44

För att tillgodogöra sig ett litterärt verk försöker man ibland att analysera det. Analys betyder sönderdela och det man gör är alltså att studera verkets delar. De viktigaste är:


Handlingen

Vilken är handlingen?

Finns det en eller flera handlingar?

Utspelar sig handlingen på flera plan?

(finns det en yttre handling och en inre?)

Hur lång tid handlar det om?

Är handlingen trolig/sannolik?

Är den symbolisk?

(berättar den också om något annat än vad man först kan tro?)


Personerna

Vilka beskrivs?

(huvudpersoner och bifigurer)

Hur är karaktärerna skildrade?

(ensidigt eller mångsidigt)

Utvecklas de eller är de statiska?

Är de troliga eller symboliska?

Miljön Var utspelas handlingen?

Är miljön detaljerad eller antydd?

Är den realistisk eller symbolisk?

Samhället Speglas författarens/läsarens samhälle?


Språket

Hur framställs verket?

Ordval, meningsbyggnad, bildspråk (liknelser/metaforer)

Favoriseras en viss ordklass?

Förekommer stilimitation?

Är formen stram eller fri?


Författaren

Är författaren närvarande med egna kommentarer?

Är han allvetande, dvs vet han vad alla tänker?

Har han valt ett eller flera berättarperspektiv, dvs berättar genom en eller flera personer (point-of-view)?


Avsikten

Varför har verket skrivits?

Hur har det uppfattats?


En analys kan vara en god grund för en recension.

Av Josefine - 9 april 2012 20:30

Att skriva en bra och intressant bokrecension är inte helt lätt. Men det finns en del saker man kan försöka tänka på för att komma en bra bit på vägen.


Det kanske viktigaste är att inse att en bokrecension inte ska vara en kort sammanfattning av innehållet i boken. Handlingen är givetvis viktig men en person som läser din bokrecension vill inte vet hur det går i boken. Det vill han/hon upptäcka själv under läsandets gång.


En bokrecension ska istället försöka väcka intresse för boken och berätta om vilken upplevelse den gav upphov till och om boken behandlar några intressanta frågeställningar.


Våga vara personlig och beskriv hur just du upplevde boken. Men var samtidigt saklig och beskriv varför du tycker si och så. Ta även gärna med ett eller två citat ur boken på stycken som antingen berörde dig extra mycket eller som visar på bokens sätt att uttrycka sig.


Håll språket på en enkel nivå. Även om du recenserar en komplicerad bok så försök att hålla nere antalet komplicerade ord i recensionen.


Tänk på att det inte bara är läsare utav boken som ska kunna få ut någonting av din recension. Även personer som inte kommer att läsa boken bör kunna få en upplevelse av din recension. Tänk även på att försöka se om författaren vill förmedla ett budskap med boken, ta då upp vilket budskapet är i recensionen men avslöja inte för den sakens skull onödigt mycket av handlingen.


Finns det delar i boken där författaren kunde ha gjort någonting annorlunda? Om du har löst andra böcker av författaren så kan du även jämföra boken med dessa, kanske har författaren ändrat stil radikalt eller skriver i en helt ny genre, eller är kanske boken precis lika dan som de tidigare. Ingår boken i en bokserie är det viktigt att reda ut om man måste läsa dem i kronologisk ordning eller om de fristående?


Avsluta gärna med att ge din rekommendation. Rekommenderar du andra att läsa boken eller inte? Här kan du även titta på typen av bok. T.ex så kanske du inte gillade bokens berättelse men p.g.a hur välskriven den var så rekommenderar du den till alla som gillar .


Läs gärna några recensioner i dagspressen och se hur de är upplagda innan du börjar för att få inspiration.


Här kommer en liten lista på grundläggande saker som bör finnas med i en bokrecension. Kolla gärna av att du inte glömt någonting viktigt. Tänk dock på att du inte behöver följa den ordningen eller uppdelningen. Se till att recensionen får "flyt" i texten.


Bokens titel

Författarens namn

Genre

Kort beskrivning av handlingen (absolut inte en sammanfattning av boken)

Ange i vilken tid och miljö boken utspelar sig

Beskriv bokens huvudpersoner

Beskriv bokens språk

Skriv vad du tyckte om boken och varför

Ge en rekommendation

Av Josefine - 9 april 2012 20:24

Jag älskar dig
med styrkan av min livsångest
med markens rop efter regnets kyssar
med höjden av min glädje
med djupet av min sorg


Jag dricker ditt ljus
jag dricker ditt mörker
Mina ögon vakar som fågelskuggor
över ditt sinne som är strimmigt
av årstidernas vattenfall


Jag älskar dig
med mina händers frihetslängtan
älskar dig från kaktussnåret
kring mitt kaos
älskar dig med avståndets djärva mod
med närhetens fega ångest


Jag längtar ständigt efter dig
så som natt och dag längtar efter varandra
Jag åtrår dig
så som livet åtrår evigheten!

  Maria Wine (1912-2003)   

Av Josefine - 9 april 2012 17:29

Jag läste denna boken för bara ett litet tag sedan och blev helt föräskad i den! Jag tycker att den helt klart är Jane Austens bästa bok. Den är otroligt humoristisk, Austen driver med den tidens sociala umgängen och med hur människor såg på varandra. Romanen handlar om Catherine Morland som bjuds med av sina grannar Mr. och Mrs. Allen till Bath. I Bath träffar Catherine bokens hjälte, en spännande man, en ovanlig man, den perfekte mannen. Det är roligt att följa med Catherine på alla hennes äventyr!

http://www.bokia.se/northanger-abbey-4314414


Är du ingen läsare kan jag varmt rekommendera filmen (den från 2007)!

    

Av Josefine - 9 april 2012 17:10

Visst skulle det vara awesome att ha MVG i alla ämnen, utan att ens behöva anstränga dig? Det går tydligen. Doglas Berglund lyckades, och han har delat med sig av informationen. Helt värd att läsa, tycker jag. www.bokia.se/en-lat-javels-guide-till-mvg-i-alla-amnen-4339784?trackingcode=a1f5e4aaa1ca2097f2fdc3781b7dd6bb


Boken tar upp mycket om första intryck och sånt, men man får inte glömma att man faktiskt måste plugga också (tyvärr). Med dagens teknik kan vi göra det var som helst, i bussen på väg hem, på håltimman i skolan, när du väntar på polaren som är och provar kläder, när du solar... överallt, när som helst. Det finns otroligt många bra appar, och de flesta grymma finns till iPhone och iPad. Ett exempel är Dropbox, en utmärkt app som ger dig tillgång till alla dina filer direkt i mobilen. Superbra! Så ta vara å tiden du ändå inte gör något. Om det finns något jag verkligen lärt mig av mina elva år i skolan är det att det är mer värt att faktiskt göra alla läxor på den tid som du ändå inte gör något, så du har tid till att göra det du vill sen. Lycka till! :)  

Av Josefine - 9 april 2012 16:50

Ibland kan det passa jättebra att kunna se om någon ljuger. Därför vill jag dela med mig av några tips :)


Lita på magkänslan

För att kunna fungera som en mänsklig lögndetektor bör du öppna alla dina sinnen i dialogen med den du misstänker ljuger. Den mänskliga intuitionen och magkänslan är en viktig faktor, vanlig logik och slutledningsförmåga en annan.


Personen blir naturligt stressad
När vi ljuger medvetet skapas en naturlig stress, det visar sig vanligtvis med spända muskler i ansiktet, rakare hållning eller en ihållande ögonkontakt.


Minspråket
Minspråket är en viktig del att analysera, rösten kan hävda en sak, medan kroppen uttrycket något helt annat. Om bästa vännen rynkar på näsan samtidigt som hon berömmer dina nya kläder är det något som antagligen inte stämmer till exempel. Eller om din sambo rycker på båda axlarna samtidigt som han säger att han inte varit otrogen.


Kroppsspråket
En annan vanlig gest hos lögnare är att hålla eller föra handen mot munnen eller att rätta till glasögonen, allt för att dra uppmärksamheten från det personen egentligen säger. Att vira vristen kring stolsbenet är ett annat kännetecken.


Röstläget förändras
Även röstläget förändras när någon ljuger. Blir språket mer noggrant och ordentligt än vanligt, rösten ljusare eller högre kan det ligga en hund begraven.


Personen använder inte ordet "jag" mycket.
När något är självupplevt så brukar man berätta det ur sin egen synvinkel men om man ljuger så kan det bli mer generellt t.ex "det var mycket folk där" istället för "jag träffade på många där".


Kroppsspråket minskar.
När man berättar om något man själv har varit med om så lever man sig in i berättelsen, man vill att den som man berättar det för ska "känna" samma sak som man kände och verkligen förstå hur det var. Men om man inte upplevde det själv så finns inte "känslorna" som man får av upplevelsen där och därför minskar känslouttrycken och kroppsspråket.


Man tvekar mindre.
Ofta så är lögner inövade (kanske bara "i huvudet") för att man måste gå igenom historien. Kolla så att den håller osv. Men om man har upplevt något själv så behöver man inte gå igenom historien, man brukar minnas det mesta. Men man har kanske inget färdigt "manus" så det kan bli en hel del "öh" och ”eh" emellanåt om man inte ljuger. Det kan bli hopp i historien fram och tillbaka när man kommer på något man ville berätta, men som man glömde (också tecken på att man talar sanning). Men om man ljuger så tänker man ofta också att man inte vill verka tveksam, utan man vill verka säker på sin sak (och alltså verka mer som om man talar sanning).


Mindre ögonkontakt.
Detta har nog de flesta hört förut, att man har svårt att se någon i ögonen när man ljuger och det stämmer. Oftast så tittar man lite åt sidan eller inte rakt in i personens ögon.



Det går förstås att träna på dessa saker och bli en duktigare lögnare... men oftast är det faktiskt enklare att hålla sig till sanningen!


Jag kan rekommendera en superbok, http://www.bokia.se/konsten-att-lasa-tan...arker-nagot-4303659, helt klart med på min önskelista!


Av Josefine - 9 april 2012 16:42

Detta är mitt första blogginlägg... Jag tänkte börja med att skriva vad jag vill göra på denna bloggen :)


Jag har tänkt skriva lite random grejer, lite allt möjligt. Mest är jag intresserad av språk, så jag kommer nog ha mycket om det. Jag gillar dessutom psykologi, så jag kommer skriva lite om det också. Sen så kommer jag såklart lägga upp lite roliga bilder jag hittar och annat smått och gott, precis som alla andra :)


Jag vill ha en en unik blogg, men ändå vanlig. Jag vill locka många olika sorters människor, och jag vill att de som läser mina texter ska njuta!

Presentation


Hejsan svejsan! Jag är en 17 årig brud som nu för första gången testar att skapa en blogg. Tänker använda den till att skriva lite random grejer, hoppas ni finner den lyckad och fortsätter besöka den! :)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill du läsa mer av här på bloggen? :)
 Antik historia!
 Resmål!
 Josefines liv!
 Svenskatips!
 Engelskatips!
 Noveller!
 Boktips!
 Retoriktips!
 Dikter!
 Mode och smink!
 Mat och bakning!
 Psykologi!
 Kärlek och relationer!
 Djur!
 Roliga historier!
 Filosofi!
 Bok-/filmrecensioner!
 Musik!
 Film-/serietips!
 Inget av alternativen...

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards