Direktlänk till inlägg 9 april 2012

Att skriva en bokrecension

Av Josefine - 9 april 2012 20:30

Att skriva en bra och intressant bokrecension är inte helt lätt. Men det finns en del saker man kan försöka tänka på för att komma en bra bit på vägen.


Det kanske viktigaste är att inse att en bokrecension inte ska vara en kort sammanfattning av innehållet i boken. Handlingen är givetvis viktig men en person som läser din bokrecension vill inte vet hur det går i boken. Det vill han/hon upptäcka själv under läsandets gång.


En bokrecension ska istället försöka väcka intresse för boken och berätta om vilken upplevelse den gav upphov till och om boken behandlar några intressanta frågeställningar.


Våga vara personlig och beskriv hur just du upplevde boken. Men var samtidigt saklig och beskriv varför du tycker si och så. Ta även gärna med ett eller två citat ur boken på stycken som antingen berörde dig extra mycket eller som visar på bokens sätt att uttrycka sig.


Håll språket på en enkel nivå. Även om du recenserar en komplicerad bok så försök att hålla nere antalet komplicerade ord i recensionen.


Tänk på att det inte bara är läsare utav boken som ska kunna få ut någonting av din recension. Även personer som inte kommer att läsa boken bör kunna få en upplevelse av din recension. Tänk även på att försöka se om författaren vill förmedla ett budskap med boken, ta då upp vilket budskapet är i recensionen men avslöja inte för den sakens skull onödigt mycket av handlingen.


Finns det delar i boken där författaren kunde ha gjort någonting annorlunda? Om du har löst andra böcker av författaren så kan du även jämföra boken med dessa, kanske har författaren ändrat stil radikalt eller skriver i en helt ny genre, eller är kanske boken precis lika dan som de tidigare. Ingår boken i en bokserie är det viktigt att reda ut om man måste läsa dem i kronologisk ordning eller om de fristående?


Avsluta gärna med att ge din rekommendation. Rekommenderar du andra att läsa boken eller inte? Här kan du även titta på typen av bok. T.ex så kanske du inte gillade bokens berättelse men p.g.a hur välskriven den var så rekommenderar du den till alla som gillar .


Läs gärna några recensioner i dagspressen och se hur de är upplagda innan du börjar för att få inspiration.


Här kommer en liten lista på grundläggande saker som bör finnas med i en bokrecension. Kolla gärna av att du inte glömt någonting viktigt. Tänk dock på att du inte behöver följa den ordningen eller uppdelningen. Se till att recensionen får "flyt" i texten.


Bokens titel

Författarens namn

Genre

Kort beskrivning av handlingen (absolut inte en sammanfattning av boken)

Ange i vilken tid och miljö boken utspelar sig

Beskriv bokens huvudpersoner

Beskriv bokens språk

Skriv vad du tyckte om boken och varför

Ge en rekommendation

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Josefine - 17 december 2012 18:43

Kod för att importera min blogg till Nattstad: 4428101744

Av Josefine - 14 april 2012 17:48


Vår väntan är äntligen över! Pottermore är öppen! Nu ska jag direkt signa up och testa! :D   ...

Av Josefine - 12 april 2012 18:12

Så här skriver pottermore insider om uppdateringen idag, 12 april.   Vi får hoppas att sidan öppas snart, kanske redan imorgon? :)  ...

Av Josefine - 12 april 2012 18:02


Nu har pottermore ändrat sidan. Den är nu helt lila, videorna finns inte kvar. Det enda som nu finns på sidan är en text som informerar om att pottermore nu uppdateras, vvilket jag ser som ett gott tecken! Snart borde den vara tillgänglig. Pottermore...

Av Josefine - 10 april 2012 14:07

På den nyskapade sidan ska man tydligen få läsa material ingen tidigare läst, material om hela Harry Potter-familjen. Jag ser otroligt mycket fram mot det! Man kan få läsa mer om familjen Dursley, bli indelad i elevhem, tävla för sina elevhem genom a...

Presentation


Hejsan svejsan! Jag är en 17 årig brud som nu för första gången testar att skapa en blogg. Tänker använda den till att skriva lite random grejer, hoppas ni finner den lyckad och fortsätter besöka den! :)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill du läsa mer av här på bloggen? :)
 Antik historia!
 Resmål!
 Josefines liv!
 Svenskatips!
 Engelskatips!
 Noveller!
 Boktips!
 Retoriktips!
 Dikter!
 Mode och smink!
 Mat och bakning!
 Psykologi!
 Kärlek och relationer!
 Djur!
 Roliga historier!
 Filosofi!
 Bok-/filmrecensioner!
 Musik!
 Film-/serietips!
 Inget av alternativen...

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards